• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 



Gümüş Nedir? Nerelerde Kullanılır?

MÖ 3000’li yıllara uzanan bir tarihe sahip olan gümüş, altın ve bakırdan sonra keşfedilen metallerden biridir.

Gümüş MÖ 3000’li yıllara uzanan bir tarihe sahip olan gümüş, altın ve bakırdan sonra keşfedilen metallerden biridir. MÖ 3100’lü yıllarda Mısırlılar, MÖ 2500’lü yıllarda da Persliler ve Çinliler tarafından kullanılmıştır. MÖ 700’lü yıllarda Lidyalılar tarafından gümüş para kullanıldığı bilinmektedir.
 

Gümüş, simgesi Ag (Latince’de argentum kelimesinden gelir.) olan beyaz, parlak, dövülebilen, ışığı çok iyi yansıtan, değerli bir metalik elementtir. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³’tür. Gümüş, asitlere ve korozyana karşı oldukça dayanıklıdır.

Doğada serbest ve bileşik olarak bulunabilir. Bakır, altın gibi elementlerin de yer aldığı cevherlerde bulunması yaygındır. En çok rastlanan gümüş filizleri gümüş argentit (Ag2S) ve gümüş klorürdür (Ag2S). En çok bilinen bileşeni gümüş oksittir. Gümüşün bulunduğu bileşiklerden ayrıştırılması için siyanürleme, özütleme, çinkolama gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Dünyada en büyük saf gümüş yatakları Atina ve Nevada’da bulunmaktadır. Ükemizde ise Amasya, Balıkesir, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir ve Elazığ’da gümüş çıkarılmaktadır.

Nerelerde Kullanılır?

Fotoğraf endüstrisi, elektronik parçalar, bozuk para üretimi, süs eşyası ve takılar, alaşımlar, dişçilik ve su saflaştırma endüstrisinde kullanılır.

Ayna sırlarının yapımında, pil yapımında kullanılır.

Gümüşün sağlıkta kullanılan versiyonuna “kolloidal gümüş” adı verilir. Gümüşün çeşitli proteinlerle bileşik halidir ve güçlü bir antiseptiktir.

Mikrop öldürücü özelliği sebebiyle tıpta kullanılan bandajlar, enfeksiyon ilaçları ve gereçleri gibi birçok sağlık ürününde gümüş içeren kimyasallar kullanılır.

Gümüş iyonlarının kemikleri güçlendirdiği, radyasyona karşı koruyucu etkilerinin olduğu bilinmektedir.

Bakterileri, virüs ve mantar oluşumlarını önlediği veya yok ettiği bilinmektedir.

Siğil tedavisinde, gümüş nitrat bileşiğinden faydalanılmaktadır.


Yorumlar - Yorum Yaz
Sosyal Medya

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam70
Toplam Ziyaret327426
Site Haritası