• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 



Tümülüs Girişleri Hangi Yöne bakar

Tümülüs girişlerinin hangi yönde olduğunu bulmak için tümülüs üzerinde ciddi bir arkeolojik araştırma yapmanız gereklidir, Buradaki en önemli husus tümülüsün hangi medeniyete ait olduğunu bulmalıyız. Ülkemizde o kadar çok tümülüs varki en sık rastlanan roma, lidya, firig, grek tümülüsleridir.

 

Bunların giriş ve mimari yapıları birbirinden farklılıklar gösterir, Birbirine benzerlik gösteren en önemli özelliklerinden bir tanesi neredeyse her tümülüsün girişine hediyeler koyulur; ve burada bir sunak taşı mutlaka vardır. sunak kurban sunmak için inşa edilir. Sunak yapısı düzlem bir taş yapıdır. yere paralel olur. Bu taş her zaman giriş yönündedir; bazen toprağın altında tünelde kalır; bazen tümülüsün dış kenarında görünür haldedir.

Bunun dışında tümülüs girişleri genelde güneşe bakar vaziyettedir, doğudan başlayıp güney doğu, güney, güney batı ve batı olarak değişir, burada anlamanız gereken giriş mutlaka günün belli saatinde güneşi görüyor olmasıdır. yani direk kuzeyde olupta güneşi arkasına almaz. bu çok zayıf ihtimaldir.

 

Bir diğer konuda yığmaya dikkat edeceğiz; bu yığma tam daire değildir, tümülüsten biraz uzaklaşım baktığımızda yığmanın tam daire olmayım bir tarafa hafif çıkıntı yaptığını fark ederiz; yada tam tersi bir tarafı biraz daha girintili olduğunu fark ederiz. işte bu çıkıntı yada girinti giriş yerleridir. bunlara dikkat edelim.

 

Büyük boy yığmalara kesinlikle batı kısımdan başlanmalı, giriş romaya bakar olmalı, bu tip tümülüslerde giriş bulmak için karpuz dilimi şeklinde kazı başlatılmalı.

 

Tümülüslerin hangi medeniyete ait olduğunu nasıl anlarız

Firig tümülüslerinde tümülüsü çevreleyen taş bloklara rastlamak mümkündür. toprak yapısında katmanlara rastlamayız tek çeşit toprak olur.

 

Grek (yunan) tümülüsleri her şehirden getirilen toprak çeşitiyle yığma oluşturulur, bu yüzden tümülüs yığma farklı toprak katmanlarından oluşur.

 

Roma tümülüsleri tamamen taş yığma tümülüslerdir, çoğu moloz taşlarla yapılmıştır, roma ve doğu roma (Bizans) arasında fark toktur.

 

Lidya tümülüslerinde ise kömür katmanları, krepis duvarı ve en önemlisi tepede phallos işaretleri yani penis işaretlerine rastlamak mümkündür, penis işareti bazen penis kaya şeklinde olur, kayaya yapılmış oyma, kabartma kısacası bilindik define işareti şeklinde olur.

.

 

tümülüs girişleri

Tümülüs Kazısı

Büyük boy tümülüsler çoğunlukla batı kısmından başlanmalı kapısı romaya bakar olmalı; karpuz dilimi şeklinde açılmalıdır, meyil verilerek uygulanmalı giriş dar olduğundan girişten sonra genişe işlenmiş tünel görülecektir.kimi zaman 1. 2. 3 odalı olduğu görülmüştür. bu odalar yan yana olduğu gibi alt alta olmaktadır.

 

Şunu unutmayalım ki yığmalarda belirli yön yada giriş net değildir. yukarıda dediğim işlemler yapılmalı; giriş bazende kendisini ele vermektedir.

Yığmalarda aranılan maldır genelde bazı yanık defineciler ise kazan gömülü olduğunu iddia eder ve tam tepeden gri olur derselerde kesinlikle bu güne kadar sonuca ulaşılmamıştır. en azından benim bilgim yok. aklınızdan çıkarmayın bu yığmalar zamanın en iyi mimarları tarafından inşa edilmiş ve tuzaklanmıştır. rast gele yapılan çalışmalar ölümle sonuçlanabilir.

 

Bu tıp yapılar çekme yıkılma erozyona uğramazlar bunların tümü emek sarf edilip mimarı güçlü olanlar tarafından yapılmıştır yığmalarda taş döşeme yada ağaç yapıları kullanılmıştır. mozaikli olanlarıda mevcuttur. bilinçsizce kazı yapılması bunları tahrip eder tek odalı olanlar şahıs; 1 den fazla olanlarda ailedir.

 

Bu mezarların yanı odaların adları.mezar odası azap odası ve hazine odası diye adlandırılır yan yana olanların girişleri belli. ama üst üste olanlar ise belli değildir. çok iyi kamufle edilmiştir.

 

Yıığmalarda illaki 1 den fazla olacak diye bir kaide yok. ama büyüklükleri dikkate alımalı; 6 ya 9 metre olurlar. yünanda yukarıda söylediğimiz gibi girişler roma veya Kudüs baz alınmalı; aksı taktirde sonuca ulaşılması imkansızdır. ulaşılsa-da sadece mezar odasına ulaşılır ve sonu hüsran olur. frıgya yapısı giriş ve iç odası ağaçlarla yapılır çok uzun sure dayansa da bu yapılar açılınca çökme ihtimali çok yüksektir.

 

Bu tip kapalı yerlerde açılınca içeriye kağıt yakıp atmak; bez yakıp atmak kesinlikle çok yanlış. içeride sıkışan gaz patlamasına sebep olacak ve buda hayatınızı tehlikeye sokacak sonuçlar doğurabilir.

 

Bu mezar tipini batı yada kuzey yamacındaki duvardan anlarsınız; duvarı gördünüzmü dönemi firgya demektir. yapıları şöyle oluyor; her birinin katmanları farklıdır; ve birbirine uzaklığı 1 metre ile 2 metre kadardır. ilk katmanlarda hediyeler çıkar.

bu çıkan hediye mezarın kral yada kral ailesi olduğuna işarettir. ayrıca toprak yapıları her katmanda farklılık gösterir. asla ellen memelidir. bu hediyeler zehirli olabilir. üzerlerine mezar odasına geldiğinizi. kilden anlarsınız son katmanı kildir. her katman arasındaki metreyi baz alırsak 6 ile 12 metre arası değişir.

 

 

Tümülüs Tuzakları

Bazen İlk katmanda iri kayalar ile cevrime koruma yapılırki bu çok harika sistemdir. bu sistem soygunculara karşı yapılmıştır. Dikkat edeseniz bu tip yığmalar ya yol kenarındadır. yada köy yakınında. yada her ikisini girmeniz mümkün. yanında illaki dere olur, bu tıp yığmalarda çok su kullanılır. eyer toprak 10 ton ise 100 tonda su kullanılır. artı su ile kuyu şeklinde saklı tuzaklarında çıkma olasılılık çok yüksektir. bunlarda bazen koruma taş kilidi mevcuttur. Çok dikkat edilmelidir. şunu bilmelisinizki soyguna karşı önlemler alınmıştır. taş, kuyu, su, kazık, gibi tuzaklar kesin bulunmaktadır.

 

zengin olanların tipi sivri olur; buna dikkat edilmelidir. bu tiplerde en tepede hediyeleri bulmak mümkündür. tek mezar kimileri köle mezarı kimileri piç mezar derler.

İkinci katman ise kesinlikle soyguna karşı yapılmış tuzaklar doludur. hangisi olduğunu bilmek mümkün değildir.. roma Bizans yığmalarının şeklini şöyle anlarsınız kuzey tarafına iyi bakılırsa akıntılıdır. akıntıyı gördüğünüzde kimlere ait olduğunu bilirsiniz. Günümüze kadar ulaşan bu harika anıtlar bilinçsizce kazı yapıldığı için bazıları tahribata uğramıştır. . bunların çoğu 1. ve 2. dünya savaşında devlet tarafından açılıp soyguna uğradığını söyleyenler var. yabancılarda turist kılığında gelip çokça soygunlar yapmıştır.

 

 

 

 

Sosyal Medya

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam65
Toplam Ziyaret327421
Site Haritası