Fatih Sultan Mehmed Paraları, (1451-1481)
İstanbul’u fethederek kendisine ölümsüz “fatih” unvanını kazandıran Osmanlı imparatoru II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmed). İnsanlık tarihi botunca yaşamış milyarlarca insan arasında unutulmayacak tek isim olarak dünya tarihinde yerini almıştır.
Fatih Sultan Mehmed, Bizans İmparatorluğu’nu tarihin tozlu sayfalarına gönderip, Türk devletini üç kıtada hüküm sürecek bir imparatorluk haline getirdiğinde sadece 21 yaşındaydı.
Ve bu, naipin başarısında ilginç bir hikaye yatıyor.
II. Murad, 1444’te tahttan çekildi ve Fatihi henüz 12 yaşındayken imparatorluğun yeni lideri yaptı. 2 yıllık taht serüveni sonrasında Avrupa bölgesindeki sorunlardan dolayı tahta tekrar babası II. Murad geçti. Mehmed, tahtı gönüllü olarak babasına bıraktı. Fakat bir lider olarak kendini aşağılanmış hissettmişti. Daha sonra Manisa’ya dönerek burada evlendi. Genç kraliyet, 1448’de Kosova Savaşı’nda babasına katılarak askeri içgörü de kazandı.
Tahta 2. Çıkışı
Babası II. Murad 1451’de ölünce, Fatih Sultan Mehmed bir kez daha tahta çıktı ve Bizans başkenti Konstantinopolis’in fethine kilitlendi. Yaklaşan büyük savaş için hazırlıklara başladı.
Şehir daha önce defalarca kuşatılsada kimse onu alamamıştı. Fatih imkansızı başarmak için alışılmışın dışında taktikler ve içgörü gerektirdiğini çok iyi biliyordu.
Padişah büyük bir ordu kurdu. Şehri hem denizden hem de karadan kuşattı, Askeri harekât, 50 günden fazla bir süre devam etti. 29 Mayıs’ta şehir nihayet düştü ve II. Mehmed’e hak ettiği “fatih” unvanı verildi.
Sonraki yıllarda Sırbistan, Mora, Trabzon ile Bosna, Arnavutluk ve Anadolu (Orta Türk) topraklarının bir kısmınıda ele geçirdi.. Hükümdarlığı sırasında iki düzineden fazla askeri sefer gerçekleştirerek büyük fetihlere imza attı. Osmanlı topraklarını 2,2 milyon kilometre karenin (1.4 milyon mil kare) üzerine çıkardı.
Entelektüel Tarafı
Büyük Osmanlı padişahı saltanatın askeri fetihleriyle anılırken, aynı zamanda gerçek bir aydındı.
Mehmet’in Farsça, Arapça, eski Yunanca ve İtalyanca olmak üzere toplam 7 dil bilmekteydi.
Türk tarihçileri kütüphanesinde geometri, din, mühendislik, astronomi, aritmetik, arkeoloji, coğrafya ve felsefe gibi konularda kitapları bulunmaktadır.
Şair olarak tanınan fatih, sanata da büyük ilgi duymuş ve portresini Rönesans ressamı Bellini’ye yaptırmıştır.
Sadece 49 yıllık kısa bir yaşamda, tarihte silinmez bir iz bırakmayı başardı ve mirası bugün hala yaşıyor.
FATİH SULTAN MEHMED HAN
Baba: Sultan II. Murad
Annesi: Hüma Hatun
Doğum Tarihi: 30 Mart 1432
Tahta Çıkış : 1444-1451
Ölüm: 3 Mayıs 1481
Sikkeleri
Fatih sultan Mehmed saltanat döneminde altın ve gümüş sikkeler basmıştır. Bunlar Akce, Sultani ve Altun olarak adlandırılmıştır. Ayrıca sikke resimlerindeki standart dini formülleri çıkarmış, bunun yerine padişahın isim ve unvanlarını tarih ve darphane ile birlikte vermiştir.
Osmanlı imparatorluğu. II Mehmed (2. Saltanat, H. 855-886 / MS 1451-1481) Padişahın ilk yılı, aynı zamanda Mehmed’in fatih sıfatını kazandığı zaman. İstanbulda Venedik dukasının yerini almak üzere basılan ilk Osmanlı altın parasıdır
Osmanlı imparatorluğu. II Mehmed (1451-1481) altın Sultani AH 883 (1478/9) AU50 ANACS, İstanbul
Üst Resimde İSLAM, Osmanlı İmparatorluğu. II Mehmed (“Fatih”). Akçe (22mm, 8.75 g,). Kostantiniye (Konstantinopolis) (MS 1470) tarihli. “Murad Han’ın oğlu Mehmet. Allah saltanatını daim eylesin. Kostantiniye’de basıldı. Yıl 875”, Arapça / “İki kıtanın sultanı ve iki denizin hakanı
Akçe (11mm)
Üst resimde Görülen Osmanlı İmparatorluğu, II. Mehmet “Fatih” (MS 1451-1481) Akce (12 mm ; 0.88 gm)
Osmanlı İmparatorluğu II. Mehmet “Fatih” (MS 1451-1481) Akce (11 mm ; 1.01 gm)
Kaynak ;defineanlamı.com
Yorumlar -
Yorum Yaz