• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 



DefineTV

Define, toprak altına saklanmış para, külçe altın, gümüş gibi kıymetli eşyalardır. Mühürlü define ise kişinin sakladığı definenin üzerine kendi mührünü kazımasıdır. İslamiyet öncesi döneme kadar, mal sahibi kimseler hazinelerini banka gibi yatırım ve muhafaza kuruluşları bulunmadığı için sadece kendilerinin bildiği bir yere güvenlik veya yatırım amacıyla saklamaktadırlar. Hazinelerini gömen kimseler genellikle; Korsanlar; topladıkları ganimetleri sadece kendilerinin bileceği alana gömmektedirler. Kolay bulmak için çeşitli işaret ve iz bırakmaktadırlar. Güvenliği arttırmak için çeşitli tuzaklarla korumaya çalışmaktadırlar.
MÖ 3000’li yıllara uzanan bir tarihe sahip olan gümüş, altın ve bakırdan sonra keşfedilen metallerden biridir. MÖ 3100’lü yıllarda Mısırlılar, MÖ 2500’lü yıllarda da Persliler ve Çinliler tarafından kullanılmıştır. MÖ 700’lü yıllarda Lidyalılar tarafından gümüş para kullanıldığı bilinmektedir. Gümüş, simgesi Ag (Latince’de argentum kelimesinden gelir.) olan beyaz, parlak, dövülebilen, ışığı çok iyi yansıtan, değerli bir metalik elementtir. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³’tür. Gümüş, asitlere ve korozyana karşı oldukça dayanıklıdır.
Yığma Mezarlar En bilinen yığma mezarlar tümülüslerdir. Trakya bölgesi ve iç Anadolu bölgesinde çokça bulunur. Bunlar genelde 4-5 çeşit toprak katmanlarından olur. Bir kısmı define avcıları tarafından talan edilmiş, bir kısmı kurtarma kazısıyla gün yüzüne çıkarılmış. Normalde define avcıları tümülüslere kazı izni alamaz sit alanı, tarihi eser vs. vermezler. şimdi ben arşivden açsam ve tümülüse kazı izni verilmiş 3-5 örnek çıkarsam kimse inanmaz. ama inanın dayın oldumu tümülüse bile kazı izni alırsın.
Ortalama 5 arşın yükseklikten dökülen bir şelale varsa önünde kazan dere vardır. Şelale suyu döküldüğü yere hazine koyulur. Aşağı değil yukarıdır.
Definede Kabartma El Define İşareti; Kabartma el her ikiside kesin define işaretidir. Gömüsü çok derindir, 3-4 metreye kadar çıktığı söylenebilir. El yemin işaretidir, buraya el basarak yemin etmek anlamına gelir, elin kabartma olması daha avantajlıdır; oyma ellerin parası çok derin kabartmalar kısmen yukarıda olur.
Kayada boşluk bulmanın en basit yolu elinizi 2 kiloluk taş alıp boşluk testi yapacağınız kayaya vurmaktır. Vurduğunuzda çıkan sese kulak verin, boşluk olan kaya güp güp diye ses çıkarırken boşluk olmayan kaya daha az ve daha ince ses çıkarır. En basit yöntem budur.
Definecilerinde çok dikkat ettiği şey kayalardır aslında bir taraftanda en kolay para kayalarda olduğu için hep gözdedir. Peki bu konuda ne kadar bilgi sahibisiniz buda tecrübeye dayalı bir durumdur. Her işaret aynı anlama gelmez her gömüyü koyanın düşüncesi farklı olacaktır,en temelinde zaten gerçek bir işarete denk gelen bir defineci o bölgeden ayrılmayıp sonuca varana kadar araştırma yapacaktır,tabi bu durumda teknik bilgi,arazi bilgisi ve cihaz imkanıda işin içine giriyor.
Çatal Kaya Edirneyi Konstantine ye bağlayan yol üzerinde tarihi çok büyük bir meşe ağacının gölgesinde yaz günü konakladık. Burası şirin bir gölün kıyısında olup derin surlarla kaplı eski kasaba harabelerinin yanındaki mahale Çatal kaya derler. Çatal kayanın kuzeyinde bir göl olup adına yaban domuzu yada bataklığı denir . Küçüktür bana göre göz kararı ile tahmin etmem gerekirse en fazla iki harman genişliğindedir.
Bu belge Yanis alevci adındaki devşirmenin Yunan çetesi ile İstanbul civarında yapmış olduğu soygunları anlatır. Yıl: 1878 Çete başı Yanis alevcidir. 1878 senesinin dördüncü ayında Osmanlı saraylarının padişahlara yakınlığı olması ile tanınan Yanis alevci aslında Kavalalıdır. O dönemin hükümetinin içinde bulunan Müslüman gibi görünen bir kaç Hristiyan sadrazam veznedar ve mimarlık gibi mesleklerde çalıştılar. Yanis alevci o dönemde deftaran nazırı olarak padişahın yanında çalışmaktaydı. Osmanlı adı ise kavalalı Mustafa Paşa Zade dir. ( alemdar )
Kemikli mağaranın içindeki kemik ve kül yığınları vardır. Yığınların altında demir ızgaralar vardır. İzgaralardan ikinci kata inilir. İkinci katın duvarları, hayvan kemikleri ile sıvalıdır. Birinci katın sağ duvarının üstünde doksan okka kantar resmi vardır. Kantarın otuz santim horasanı delindiğinde on sekiz bin okka çubuk altın vardır. Burasını ararken çok dikkatli olmak lazım, altınların altında kalma ihtimali vardır. Bu mağaranın tam ortasında, doksan okka çeken kantarın ikincisi vardır. Bu kantardan dokuz basamakla alt mahzene inilir. Mahzende bir masa vardır, bu masada bir fincan içinde yirmi okka elmas vardır. Masanın altını biz hiç açmadık fakat kılavuzudur. Masanın altında on sekiz ton yığma halindedir etrafında kırk adet generallerin cesetleri vardır. TİMORYANE benim kapattığım son mağaradır.
Mücevher dünyasının değerli taşları arasında yer alan topaz, rengi ve ışıltısıyla olduğu kadar kendisine yüklenen manevi anlamlarıyla da tercih edilen taşlar arasında yer alıyor. Çeşitli renkleri bulunan topaz taşının en yaygın kullanılan renklerinden biri mavidir. Şeffaf ya da yarı şeffaf olabilen topaz, pırlanta, altın ya da gümüşle sıkça kullanılıyor. En kudretli taşlardan biri olarak bilinen topaz taşının manevi anlamda bolluk getireceği düşünülüp “Bereket Taşı” olarak da anılmıştır.
Doğanın en göz alıcı yeşili, değerli taşlar arasında ayrı bir yere sahip olan zümrüt taşının yeşilidir. En kaliteli yeşile sahip zümrütler bazen elmastan bile daha pahalı olabilmektedir. Zümrüt, gemolojide (değerli taşlar bilimi) Beril grubunda yer alır. Grubun diğer üyeleri akuamarin, morganit, heliodor, yeşil beril, kırmızı beril (bixbite) ve gosenittir. Beril grubunun temel maddeleri alüminyum ve berilyum silikattır. Taşın kimyasal formülü ‘Be3Al2Si6O18’dir. Kristal simetrisi altıgen prizmadır. Ayrışması yoktur. Özgül ağırlığı 2.63-2.91 arasında değişir. Sert derecesi 7,5-8 (Mohs). Işık kırılma oranı (1.5661.602) ve ışık saçılımı düşüktür.
 3 
Sosyal Medya

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret327409
Site Haritası